Flere fisk, mindre medicin

Gladere og mere rolige beboere, lavere medicinforbrug, bedre arbejdsmiljø for medarbejderne og noget godt at samles om. Det er nogle af de erfaringer som Langagergårds Plejecenter har høstet ved at integrere akvariefisk i plejecenterets dagligdag.

Aqua-Care akvarier

Langagergård Plejecenter ved Karlslunde har høstet rigtig gode resultater ved at have fisk på plejecenteret, hvor seks akvarier er blevet en fast og afholdt del af de ældres og personalets hverdag.

Og effekterne er mange og gode: Plejecenteret oplever blandt andet mere rolige og glade beboere, medarbejderne har et bedre arbejdsmiljø og færre sygedage, medicinforbruget på plejecenteret er faldet – og så er der noget fælles at tale om.

“Hvis det stod til mig var plejecenteret fyldt med dyr,” siger Louise Wesselhoff, centerchef på Langagergård, med et smil og uddyber:

“Fiskene har helt bestemt en beroligende effekt på stedet og beboerne. Og så er de et rigtig godt samtaleemne mellem både personalet og beboere, men også for de pårørende, når de kommer på besøg,” forklarer Louise Wesselhoff.

Langagergård Plejecenter bebos blandt andet af mange ældre beboere, der har demens. Og hér spiller fiskene en virkelig gavnlig rolle, har personalet registreret:

“Efter at vi har fået fiskene, kan vi i mange tilfælde slippe for, for eksempel at give beboeren en pille. Hvor man tidligere måske ville have givet sådanne beboere en pille for at berolige dem, kan vi i stedet bruge fiskene til at berolige dem. I den forbindelse hjælper det rigtig godt på deres humør at tage dem med over til akvarierne.,” siger Louise Wesselhoff.

Akvariet er et oplagt samtaleemne i hverdagen

Akvarierne fungerer også som et samlingspunkt og oplagt samtaleemne i hverdagen, forklarer centerchefen:

“Beboerne imellem taler om fiskene, ligesom de pårørende bruger dem som samtaleemne, når de er på besøg,” siger hun og fortæller, at det kan være svært at måle den konkrete gavnlige effekt på medicinforbruget:

“Men udenlandske erfaringer viser, at akvariefisk i nærheden af ældre kan reducere medicinforbruget med op mod 20 procent. Men vi har ikke selv målt på det endnu,” forklarer hun og slår fast, at hun dog ikke er i tvivl om, at fiskene er med til at reducere medicinindtaget på stedet.

 

Generelt har dyr jo nogle rigtig gode egenskaber for mennesker. Man siger jo også, at dyr kan være med til at nedsætte blodtrykket og stressniveauet hos mennesker. Ligesom dyrene kan være med til at øge følelsen af velvære og glæde.”

Louise Wesselhoff Centerchef, Langagergård Plejecenter
Aqua-care

Kontakt os

Ring os op på 30 60 44 11 eller 60 94 55 55
eller send os en mail.

Send mail